Co wpływa na odkładanie się kamienia nazębnego? 

Kamień i osad nazębny odkładają się szybciej jeśli pacjent zaniedbuje codzienną higienę zębów, pali papierosy i często pije kawę oraz herbatę. Możemy zmniejszyć tempo przyrastania kamienia szczotkując starannie zęby, nitkując oraz używając płynów do płukania jamy ustnej. Kamień nazębny należy usuwać u dentysty, ponieważ jego złogi mogą być przyczyną zapaleń dziąseł, przebarwień zębów oraz powodować nieświeży zapach z ust.

 

Jak stomatolog przeprowadza usuwanie kamienia?

Profesjonalny zabieg usuwania kamienia nazębnego w gabinecie stomatologicznym obejmuje scaling, piaskowanie oraz lakierowanie zębów. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, należy ściśle przestrzegać zaleceń pozabiegowych. Po piaskowaniu należy unikać: palenia papierosów, jedzenia i picia barwiących pokarmów i płynów tj. kawa, herbata, czerwone wino, cola, buraki, jagody, kurkuma. Biała dieta obowiązuje przez dobę po zabiegu.

Po zabiegu usuwania kamienia nie powinno się też jeść i nie pić przez 2 godziny. Nie należy też myć zębów w dniu zabiegu lakierowania. Powinno się też unikać spożywania nabiału (mleko, sery, jaja) i kwaśnych pokarmów, soków, napojów.

 

Nadwrażliwość zębów po zabiegu

Po zabiegu można obserwować czasową nadwrażliwość zębów (ciepło, zimno, smak kwaśny, słodki). Jest to zjawisko normalne. Należy w tym czasie stosować szczoteczki z miękkim włosiem oraz pasty i płyny znoszące nadwrażliwość. Można również obserwować niewielkie krwawienie dziąseł, które powinno samoistnie ustąpić.

Więcej informacji na temat usuwania kamienia nazębnego oraz zagrożeń, które niesie nieusunięty kamień, można znaleźć na stronie Po co nam usuwanie kamienia nazębnego

 

 


Call Now Button